Τα τμήματα Οικονομικών αντιμετωπίζουν περικοπές προϋπολογισμού στο πλαίσιο της ψηφιακής μετατροπής

Τα τμήματα Οικονομικών αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τον ολοένα και περισσότερο ψηφιακό χώρο εργασίας καθώς παλεύουν με τις τελευταίες ετήσιες περικοπές του προϋπολογισμού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από την εταιρεία συμβούλων Hackett Group Inc.

Οι επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών καλούνται να κάνουν περισσότερα με λιγότερα, αλλά δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως τα ψηφιακά εργαλεία που απαιτούνται για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των λειτουργιών, χωρίς περισσότερους πόρους, ανέφερε η έκθεση (pikalaina heti).

“Η πίεση πέφτει πάνω στις επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να είναι όσο πιο αποτελεσματικές μπορούν”, δήλωσε η Nilly Essaides, κύρια συντάκτρια της έκθεσης. “Δεδομένου ότι τα τμήματα οικονομικών είναι παραδοσιακά κέντρο κόστους – αυτά τα τμήματα δεν παράγουν έσοδα – είναι πάντα αυτά που έρχονται κάτω από το μικροσκόπιο.”

Οι 66 ερωτηθέντες που αναφέρεται στην έκθεση αναμένουν τους προϋπολογισμούς των οικονομικών τμημάτων να μειωθούν κατά 1,3% το 2018. Η μείωση είναι λιγότερο σοβαρή από την περικοπή 3,4% που προβλέφθηκε το 2017 και την υποχώρηση 4,0% του 2016. Η εταιρεία Hackett ρώτησε ηγέτες των οικονομικών τμημάτων παγκόσμιων εταιρειών που δημιούργησαν έσοδα άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2017, δήλωσε εκπρόσωπος της συμβουλευτικής ομάδας.

Οι προϋπολογισμοί μειώνονται με βραδύτερο ρυθμό, διότι τα τμήματα οικονομικών έχουν ήδη μικρύνει τα τελευταία χρόνια, δήλωσε η κα Essaides. “Αυτά τα τμήματα έχουν ήδη κάνει τόσα πολλά για να αναδιοργανώσουν το κόστος”, είπε. Οι επικεφαλείς οικονομικοί λειτουργοί έχουν «συγκεντρώσει τις λειτουργίες και αυτοματοποίησαν όσες περισσότερες υπηρεσίες μπορούν», πρόσθεσε ως παραδείγματα μέτρων μείωσης του κόστους.

Οι προϋπολογισμοί των οικονομικών τμημάτων συρρικνώνονται ταυτόχρονα με τις νέες τεχνολογίες που μετασχηματίζουν τον χώρο εργασίας και βελτιώνουν την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων.

Οι επικεφαλής των χρηματοοικονομικών εταιρειών επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην εφαρμογή ψηφιακών εργαλείων όπως η αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών, οι εφαρμογές που βασίζονται σε cloud και η οπτικοποίηση δεδομένων. Περισσότερο από το ήμισυ – 56% – των οικονομικών τμημάτων έχουν τώρα μια ψηφιακή στρατηγική, σε σύγκριση με 44% πέρυσι, ανέφερε η έκθεση.

Η έλλειψη τεχνολογικά καταρτισμένου προσωπικού αποτελεί άλλο εμπόδιο που αντιμετωπίζουν οι CFO. Μόνο περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων οργανισμών πιστεύουν ότι διαθέτουν τους πόρους και τα ταλέντα για την εκτέλεση του ψηφιακού σχεδίου, σύμφωνα με την έκθεση. Ο αριθμός παραμένει αμετάβλητος από πέρυσι.

“Η διαθεσιμότητα του ταλέντου είναι ένα τεράστιο ζήτημα”, δήλωσε η κ. Essaides. Τα οικονομικά τμήματα δεν ανταγωνίζονται μόνο με άλλες εταιρείες στη δική τους βιομηχανία για την ψηφιακή τεχνογνωσία, ανέφερε. “Διαγωνίζονται σε ολόκληρους οργανισμούς και με εταιρείες τεχνολογίας που μπορούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα χρήματα” είπε. “Αυτό το ταλέντο είναι απίστευτα δύσκολο να βρεθεί για όλους”.

Οι αυξημένες απαιτήσεις και οι πιεσμένοι πόροι των οικονομικών τμημάτων έρχονται εν μέσω αυξανόμενου βάρους στους CFO και το προσωπικό τους. Οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών παλεύουν με μεταβαλλόμενες ρυθμιστικές απαιτήσεις και συμμορφώνονται με την πρόσφατη αναμόρφωση του ομοσπονδιακού φορολογικού νόμου, μεταξύ άλλων σημαντικών απαιτήσεων (Kulutusluotto 2018).

“Τα οικονομικά τμήματα αντιμετωπίζουν μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών”, δήλωσε η κ. Essaides. “Από έναν οδικό χάρτη τεχνολογίας, μέχρι και την αντιμετώπιση κανονιστικών ζητημάτων κινδύνου και συμμόρφωσης. Μία από τις δυσκολίες είναι η διάθεση του χρόνου και των πόρων για την υλοποίηση όλων αυτών των πρωτοβουλιών.”